BRODEN

Broden in overvloed uit de bakkerij Rob Janssen:

Broden: Dagelijks zo’n 20 soorten tarwebrood verdeeld over wit, bruin, meergranen en volkoren broden. Daarnaast hebben wij natuurlijk nog de Limburgse roggebroden in het assortiment, het rozijnenbrood en op vrijdags en zaterdags verschillende soorten speltbroden.

Wij maken deze broden in verschillende vormen: busbrood (hoge blikken), vloerbrood (lagere, bredere blikken) en ouderwets op de vloer gebakken broden (met of zonder desem). Alle broden wegen 800 gram (op 2 soorten na die 600 gram wegen) en zijn ook tegen een kleine meerprijs in halfjes te verkrijgen.
Robs broden staan bekend om zijn malsheid en lange houdbaarheid. Door het gebruik van goede ingrediënten en consistente bakkwaliteit in een ‘ouderwetse’ gasoven, blijft de smaak behouden en droogt het brood niet uit. Ook niet nadat u het in de diepvries heeft bewaard.
Broden worden natuurlijk gemaakt van verschillende soorten granen, maar de benamingen wit, bruin, volkoren en meergranen heeft te maken met welk deel van de tarwekorrel is gebruikt bij het malen van het meel:

BRODEN, BROOD, GRAANKORREL, BAKKERIJ ROB JANSSEN

Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

 

 

Ga voor mooie foto's en beschrijvingen van  onze broden naar
De BRODEN FOTO PAGINA

 

 

WITBRODEN

Witbrood is brood gebakken van tarwemeel waar de kiem en de zemel geheel uit zijn gezeefd. Wat je dan overhoudt noemen we bloem. Rond witbrood hangt vaak een wat feestelijke sfeer: wie kent niet de term “wittebroodsweken” met een gevoel van luxe in de eerste weken na het huwelijk? In Elsloo wordt hier meestal wëck of mëlkwëck tegen witbrood gezegd, maar (verse) melk wordt al lang niet meer gebruikt bij de bereiding van broden.

In ons witbroodassortiment:

- Gewoon wit (busbrood)
- Oberländer (vloerbrood)
- Bourgondy (vloerbrood met roomboter bereid)
- Tijgerwit (vloerbrood met krokante korst)
- Casinowit (rond) of Tostiwit (vierkant)

BRUINBRODEN

Voor bruinbrood (hier ook wel grijs brood genoemd) wordt tarwemeel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen gedeeltelijk uit zijn gezeefd. Tarwemeel bevat iets meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezel dan tarwebloem omdat een groter deel van de tarwekorrel is gebruikt. De kleur van het meel is daardoor lichtbruin. Goed gebakken is dit brood een rijkelijke overvloed van smaken. Ideaal bij elke maaltijd, van een kop soep tot een sneetje fijn beleg.

In ons bruinbroodassortiment:

- Opabrood: (busbrood) Door er een percentage witte bloem aan toe te voegen maakt dit een licht verteerbaar brood waar met name kinderen dol op zijn.
- Landbrood: op een goede tweede plaats staat dit malse vloerbrood met zeer fijne structuur en wat krokantere korst
- Tarwe vloerbrood
- Tarvo (busbrood)
- Casinobruin (rond)
- Tijgertarwe (vloerbrood met krokante korst)
- Zemelen (tarwe vloerbrood met hele zemelen er bovenop)
- Zonnepit (tarwe vloerbrood met hele zonnepitjes er bovenop)
- Sesambrood (tarwe vloerbrood met sesamzaadjes als smaakvol decoratiezaad er bovenop)

MEERGRANENBRODEN

De term meergranenbroden is niet wettelijk vastgelegd, maar bij ons betreft het broden die gemaakt zijn van tarwemeel met verschillende soorten granen, zaden en pitten (gebroken of geplet) eraan toegevoegd. Dat kunnen pompoenpitten zijn, soja, gierst, zonnebloempitten, lijnzaadjes, zemelen etc. Dit betekent dat er wel wat meer voedingswaarde, vezels, vitaminen en mineralen in zit dan in gewone bruine broden, maar meergranenbroden zijn nog niet zo gezond als volkorenbroden.

In ons meergranenassortiment:

- Waldkorn (busbrood)
- Crunchy (licht meergranen; 600 gram; met de hand gekneed en op de vloer gebakken waardoor deze luchtig is van binnen en zeer krokant van buiten)
- Nordic Walking (busbrood met veel smaak o.a. door de pompoenpitjes)
- Dirgelen (volgens het recept van bakkerij Bart Paulissen uit Stein een eigen meergranenmix met volkorenmeel)

VOLKORENBRODEN

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Om deze term te mogen gebruiken is wettelijk vastgelegd dat bij het malen van volkorenmeel de héle tarwekorrel wordt gebruikt. Zodat alle vitamines, mineralen en voedingsvezels uit met name die buitenste laag van de korrel (zemel) bewaard blijven. Door het eten van deze vezels wordt de darmwerking gestimuleerd. Ook wordt dit in verband gebracht met gezondere bloedwaarden van bijvoorbeeld LDL-cholesterol. Volkorenbrood heeft vergeleken met bruin- of witbrood ook een lagere energetische waarde: er zit minder energie in per boterham. Hierdoor is het eten van volkorenbrood gunstiger in verband met de huidige toename van overgewicht.
Let op: niet al het brood met een bruine kleur is gemaakt van volkorenmeel! Veel brood bij andere bakkers en supermarkten wordt gemaakt van bloem waaraan gebrande mout is toegevoegd. Dit brood heeft dus niet de positieve gezondheidseffecten van volkorenbrood! Maar bij bakkerij Rob Janssen geldt:
Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

In ons volkoren assortiment:

- Fijn volkoren (enige volkoren busbrood zonder pitjes/granen)
- Waldkorn volkoren (donker meergranen volkoren busbrood)
- Vollerkoren (meest gezonde donkere meergranen volkoren busbrood met 30% toegevoegde vezels)

broden, brood , bakkerij rob janssen, elsloo, zuid limburg, vezeldiagram